Over ons

Kinderopvang Terheijden

Dat kinderen zich thuis voelen is voor ons cruciaal. Pas wanneer kinderen zich geborgen voelen, gaan ze de wereld om hen heen ontdekken.

De Wijde Wereld werkt daarom met kleine groepen van maximaal 10 kinderen, waar binnen de kinderopvang 12 tot 16 kinderen gebruikelijk is. Dit creëert rust voor de kinderen. En zorgt dat onze pedagogisch medewerksters echt aandacht aan de kinderen kunnen besteden.

We zijn bijzonder blij met ons karakteristieke pand in Terheijden. Dagelijks verwelkomen wij maximaal 10 kinderen, terwijl wij in onze ruimte wettelijk 28 kinderen mogen opvangen. Hierdoor hebben de kinderen alle ruimte om samen in onze leefruimte te spelen. En kunnen ze in ons eigen atelier eindeloos kliederen, schilderen, bouwen en ontdekken.

De Wijde Wereld ligt in het hartje van Terheijden. Hier nemen we actief deel aan de maatschappij. Even samen naar de winkel om boodschappen te doen. Rondstruinen op de weekmarkt. Of in de bolderkar mee om de eendjes te voeren.

Naast de huiselijke sfeer en kleine groepen staat aandacht voor de natuur centraal. Zo hebben we een eigen moestuin en een prachtige ontdektuin. En elke dag wordt een biologische, warme maaltijd aangeboden.

We vinden het leuk om over onze visie en omgang met kinderen te vertellen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen in ons pand in Terheijden (ook als je geen kinderen hebt). Kom dus gerust eens langs of plan een rondleiding.

Rust, warmte en geborgenheid

Zoals bij alles moet de basis goed zijn. Dat wil zeggen dat een kind zich veilig moet voelen. Anders voelt het zich niet prettig, en ontwikkelt het zich ook niet. De kinderen bij De Wijde Wereld zijn nog heel klein. Daarvan zijn we ons dan ook heel bewust.

Doordat onze ruimte eruit ziet als een gezellig huis, is de sfeer al veel meer herkenbaar en warm.

Onze groep bestaat uit 10 kinderen van 0 tot 4 jaar. Een kleine groep dus. Rust, warmte en geborgenheid staan voorop. En vanuit daar krijgen de kinderen ruimte om op ontdekking te gaan.

Onze medewerkers

De rol van de pedagogisch medewerkers is vaak een onderschat punt. Het begeleiden van kinderen in een groep is een vak apart. Bij De Wijde Wereld werken betrokken en kundige medewerkers, met grote passie voor hun vak.

Voor kinderen is het erg belangrijk om steeds dezelfde gezichten te zien. Bij De Wijde Wereld werken drie pedagogisch medewerkers. Vaste gezichten zijn dus gegarandeerd.

Biologisch

De kinderen van De Wijde Wereld krijgen biologische voeding. Iedere dag bereiden we zelf onze verse warme maaltijden.

Wij werken met ecologische producten, zoals luiers en schoonmaakmiddelen.

We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Zo dragen wij ons steentje bij aan een schonere wereld voor onze kinderen.

Natuur

Buiten zijn speelt een grote rol bij De Wijde Wereld. De wereld ontdekken we door veel naar buiten te gaan. In onze tuin, maar vooral ook in de natuur om ons heen. Naar de speeltuin, het park, het bos... We spelen met natuurlijke elementen als water, zand, bladeren en takken.

Er is ruimte om te spelen, te ontdekken en te tuinieren in onze moes- en kruidentuin. We beleven de seizoenen door te zien wat er groeit en bloeit in de natuur. We zijn elke dag buiten, óók met de baby’s! Goed gekleed valt er elk jaargetijde een hoop te onderzoeken in de natuur.

De maatschappij

Wij zijn de maatschappij. De Wijde Wereld brengt verschillende generaties samen, om met en van elkaar te leren en plezier te beleven. We maken kennis met ouderen in het woonzorgcentrum, gaan op bezoek bij de zorgboerderij, maar brengen ook gewoon een bezoekje aan de markt of de groenteboer. We nemen een actieve houding aan in het deelnemen aan activiteiten in de buurt en vinden het belangrijk dat de buurt ons ook kent. Zo nodigen we mensen uit om samen met ons jaarfeesten te vieren, zoals Sint Maarten. Maar ook nodigen we mensen uit om met ons te leren en te ervaren, zoals een kunstenaar of metselaar. Ontmoetingen maken het leven bijzonder.

Een gedegen visie

De Wijde Wereld heeft een doordacht pedagogisch beleid. Inspiratie halen wij uit de antroposofie en Reggio Emilia-methode.

Elk kind mag zichzelf zijn. Wij zorgen ervoor dat elk kind de ruimte en tijd krijgt om zichzelf – in eigen tempo – te ontwikkelen. Belangrijk hierin is dat kinderen het vertrouwen in zichzelf meekrijgen. "Je kunt het vast. En als je het nog niet kan of wil, is het ook goed".

De Reggio-benadering wordt ook wel de pedagogiek van het luisteren genoemd. Elk kind wordt geboren met vele talenten en wil leren, ontdekken en ervaren. De taak van de pedagogisch medewerkers ligt voornamelijk in het bestuderen van en luisteren naar de vraag van elk kind. De pedagogisch medewerkers zorgen voor de juiste omstandigheden en materialen, zodat elk kind zich in eigen tempo en naar eigen interesse kan ontwikkelen. Dit kan in onze warme leefruimte, buiten in de natuur en in ons eigen atelier.

Dus niet: "Hoe kan ik jou veel leren?". Wij denken: "Hoe kan ik jou helpen bij wat jij wil leren?".

MENU